Cunoscută pentru beneficiile sale extraordinare asupra aparatului respirator, ridichea neagră a fost folosită cu succes în tratarea diverselor afecțiuni, încă din cele mai vechi timpuri. Prezentă în casele românilor mai ales în anotimpul rece, ridichea contribuie la detoxifierea organismului, la lupta împotriva radicalilor liberi, are efect antiinflamator și reglează metabolizarea grăsimilor.
Ridichea neagră - Valori nutriționale și curiozități
Ridichea neagră face parte din familia Brassicaceae fiind astfel înrudită cu ridichea roșie, varza de Bruxelles, broccoli și conopida. Mai este cunoscută sub denumirea de “ridiche spaniolă” și este disponibilă pe piață de la sfârșitul verii până iarna.
Este ideală dacă îți dorești o dieta săracă în calorii, întrucât în 100 g de ridiche se găsesc aproximativ 16 calorii. Aceasta mai conține circa 95g apa, 1.6g fibre și 3.4g carbohidrați.
Ridichea neagră abundă în vitamine și minerale, fiind excelentă pentru consum. Conține aproape întreg complexul de vitamine B, vitamina A, vitamina C, vitamina K precum și calciu, magneziu, fier, fosfor, potasiu, cupru, zinc, seleniu și fluor.
Ridichea neagră - Beneficii și proprietăți
Am auzit cu toții de faimosul sirop de ridiche neagră nu este așa? Ei bine, acesta nu este doar un mit deoarece ridichea are proprietăți extraordinare atunci când vine vorba despre fluidizarea secrețiilor bronșice, ameliorarea tusei și susținerea organismului în lupta cu infecțiile tractului respirator.
Consumată în mod regulat, ridichea neagră ajută la reglarea funcției biliare, la evacuarea bilei și implicit la o digestie mai bună. Datorită numeroaselor vitamine și minerale pe care le conține, ridichea contribuie la menținerea sănătății ficatului și a vezicii biliare.
Datorită rolului stimulant pe care îl are asupra ficatului, ridichea neagră este un adevărat aliat atunci când vine vorba despre detoxifiere. Aceasta ajută la refacerea celulelor hepatice și susține cu succes eliminarea compușilor toxici din organism. Totodată, ridichea ajută și rinichii, prevenind formarea calculilor și a infecțiilor renale.
Datorită antioxidanților pe care îi conține, ridichea neagră luptă împotriva „colesterolului rău”, devenind astfel un aliat de nădejde pentru artere. Totodată prin conținutul său ridicat de potasiu, ajută și susține inima, îmbunătățește circulația sângelui și ajută la reglarea tensiunii arteriale.
Ca oricare aliment bogat în fibre, ridichea ajută la îmbunătățirea motilității intestinale și a absorbției de nutrienți. De asemenea, consumul sub formă de salată îmbunătățește pH-ul sucului gastric, ajută la ameliorarea indigestiei și reduce senzația de balonare.
Persoanele care se confruntă cu exces de hormoni tiroidieni, datorită hipertiroidiei, pot vedea rezultate bune în combaterea acestei condiții prin consumul de ridiche neagră. Acest fapt se datorează compusului numit “raphanin”, compus care de altfel conferă și aroma specifică ridichei. Raphaninul are rol de reglare a secreției de hormoni tiroidieni.
Datorită conținutului bogat de fosfor, zinc și vitamina C, ridichea contribuie la sănătatea părului și a pielii. Un consum regulat de ridiche neagră te va scăpa de acnee și de petele de pe piele. În plus, dacă este aplicată pe scalp, aceasta stimulează creșterea firelor de păr, reglează secreția de sebum și combate dermatita responsabilă pentru mătreața excesivă.
Întrucât conține doar 16 calorii/100g, ridichea neagră poate fi folosită cu succes în curele de slăbire. Mai mult, datorită aportului mare de nutrienți și vitamine, după consum vă veți simți mai energici. Un aspect important de care trebuie să ținem cont este faptul că ridichea neagră crește apetitul. Așadar, chiar dacă este săracă în calorii, s-ar putea să-ți dea pofta de mâncare.
Contraindicații
În general, dacă este consumată cu măsură, ridichea neagră nu provoacă reacții neplăcute organismului. Există totuși câteva categorii de oameni care ar trebui să fie prudenți atunci când doresc să facă o cură cu această rădăcină și anume: cei care suferă de hipotiroidism, persoanele care au sensibilitate gastrică, persoanele care au deja calculi biliari și persoanele care suferă de diabet (consumul excesiv de ridiche poate duce la scăderea glicemiei).
Surse:
Comentarii