Medic dermatolog - cum decurge un consult de rutină

Cel mai mare organ al nostru este pielea.

Deşi este un organ la vedere, uneori pot apărea modificări care ne scapă ochiului ori nu sunt luate în serios de către purtător.

Pentru asta, o vizită anuală la medicul dermatolog pentru verificarea sănătăţii pielii este obligatorie. Şi nu, nu doare. Poate durea însă dacă nu ne prezentăm la medic. Ce se întâmplă de fapt la un consult dermatologic de rutină?

Să o luăm cu începutul. Ce este dermatologia? Conform informaţiilor din Dicţionarul Medical Ilustrat de la A la Z apărut la editura Litera,
dermatologia este ramură a medicinii care studiază pielea, ţesutul subcutanat şi anexele lui (păr, glande sudoripare şi glande sebacee) precum şi patologiile acestora. În cadrul cursurilor universitare, la fel ca în împărţirea specializărilor spitaliceşti, dermatologia este asociată cu ramura medicinei care studiază bolile venerice.

Varietatea afecţiunilor dermatologice este foarte vastă. Iată câteva dintre cele mai comune la adulţi - negi, acnee, piciorul atletului, foliculita, zona zoster, urticarie, psoriazis, eczeme, aluniţe (unele pot degenera în melanom sub anumite condiţii). Multe dintre bolile pielii sunt exacerbate de stresul extrem - piele inflamată, urticarie, eczeme, dermatită atopică, psoriazis, dermatită seboreică, acnee, rozacee, aftoză, vitiligo.

Dermatita şi dermatoză - definiţii

consult dermatologicDoi termeni utilizaţi des în cabinetele de dermatologie sunt dermatoza şi dermatita. Vă explicăm ce însemnă de fapt. Dermatoză este un termen generic, imprecis, utilizat adesea pentru a indica bolile pielii, mai ales pe cele cu evoluţie cronică.

Exemple de boli de piele – dermatoza papuloasă negră se manifestă prin apariţia la nivelul feţei a numeroase papule de dimensiuni mici şi este considerate o formă a keratozei seboreice.

Dermatoza pustuloasă erozivă a pielii capului este o boală destul de frecventă şi apare de obicei la bătrânii cu chelie care au suferit un traumatism la cap, sub forma unor pustule sterile şi a unor leziuni erozive care se vindecă lăsând cicatrice.

Dermatita este o boală a pielii caracterizată prin prezenţa unui proces inflamator acut sau cronic localizat în derm. Acest proces inflamator poate avea caracter diferit în funcţie de anvengură, tipuri de celule prezente, localizare în dermul superficial sau în cel profund, în jurul vaselor sau în jurul anexelor cutanate.

Epidermul poate fi în mod secundar vizat de acest proces, dezvoltând modificări de mai multe tipuri, cum ar fi hiperkeratoză, hiperplazie, edem, formare de vezicule, pustule.

Consult dermatologic - când ajungem la medic

Dacă nu sunt alte probleme, multe persoane ajung pentru prima oară la dermatolog în adolescenţă dacă se confruntă cu acnee sau poate, la debutul vieţii sexuale dacă au nenorocul să contacteze o boală din sfera afecţiunilor dermatovenerologice. Dar este indicat ca o dată pe an, să ne prezentăm la un consult dermatologic de rutină.

Cum te pregăteşti pentru un consult general al pielii?

Multe persoane din România de diferite vârste sunt jenate să meargă să îşi controleze aluniţele (nevi pigmentari în termeni medicali) deoarece se vizualizează dezbrăcaţi la piele în faţa unui medic. Însă, vizita la dermatolog este ca orice vizită la un un medic specialist şi nu trebuie ratată pe criterii de pudoare, având în vedere că numărul pacienţilor diagnosticaţi cu cancer de piele este în creştere.

Ai grijă ca pielea să fie curată, neparfumată sau dată cu creme ori loţiuni de corp, uleiuri - pentru ca doctorul să poate observa ţesutul aşa cum este el. Femeile nu trebuie să poarte machiaj la dermatolog, din aceleaşi considerente.

Consult dermatologic - ce întrebări poţi auzi la dermatolog?

Poţi să răspunzi de acasă, să ai câteva notiţe într-o agendă. Temele sunt - istoric medical (ce afecţiuni medicale ai în general, ce afecţiuni ale pielii ai, cât de des se activează, ce tratamente medicamentoase iei şi când), ce afecţiuni din sfera dermatologiei au rudele de gradul 1, obiceiuri de expunere la soare.

Este important să se menţionăm dacă printre rudele de sânge există persoane diagnostice cu cancer de piele. Are loc o examinare a pielii corpului şi a aluniţelor.

De altfel, medicii sfătuiesc pacienţii să aibă în vedere aluniţele de pe corp regulat şi să folosească o oglindă (sau două oglinzi) pentru zonele neaccesibile. Mai mult decât atât este indicat să le fotografieze şi să dateze imaginile. Astfel devin mai uşor de observat modificările. Întrebaţi specialistul dermatog care sunt aluniţele ce trebuie monitorizate.
În funcţie de observaţiile specialistului, se poate primi trimitere către un alt specialist, se pot face verificări suplimentare sau îndepărta chirurgical sau cu laserul ori cauterizări ale aluniţelor suspecte. Rezultatele se trimit la analize anatomo-patologice.

Consult dermatologic - sfaturi generale pentru sănătatea pielii

Asiguraţi-vă că aţi înţeles recomandările medicului dermatolog şi informaţi-vă constant.
Asiguraţi-vă că folosiţi loţiuni cu protecţie solară pe tot parcusul anului şi loţiuni cu factor solar ridicat vara la mare, dar şi la munte la altitudini mari.Pălăriile cu boruri mari din paie sau materiale naturale, haine lejere, ochelarii de soare cu lentile aprobate de oftalmologi, evitarea expunerii la soare la ore de vârf (11.00 - 16.00), evitarea folosirii solarului. Nu expuneţi bebeluşii şi copiii mici la plajă.

Consult dermatologic - când te prezinţi de urgenţă la medic

Unul dintre cele mai dure diagnostice care se poate primi la dermatolog este melanom (cancer de piele).Tocmai de aceea, pielea şi aluniţele trebuie monitorizate. Orice modificare de formă sau culoare ale aluniţelor, dar şi zgârieturi, ruperi treuie să ne trimită la medicul dermatolg de urgenţă. Melanomul are o formă neregulată (forma şi textura se pot schimba), poate avea mai multe nuanţe.

Melanomul se poate dezvolta şi pe zone ce nu sunt expuse în mod normal la soare (tălpi, axile, zona inghinală) sau chiar ochi.

Consult dermatologic - unde se instalează de obicei melanomul

Statisticile arată că melanomul la femei se poate dezvolta în alte zone decât melanomul la bărbaţi. Dacă sunteţi de sex feminin trebuie să urmăriţi cu atenţie aluniţele şi pielea de pe membrele inferioare. Dacă sunteţi de sex masculin, aveţi mereu în vedere pielea şi aluniţele de pe toracele posterior şi scalp.

Toate persoanele care au aluniţe apărute după ce au împlinit vârsta de 25 de ani, trebuie să verifice la un medic dermatolog starea lor anual.

Sursă articol: csid.ro

Comentarii