Ingrediente pentru prăjituri sănătoase

Deoarece ne apropiem cu pași repezi de sărbători, iar mirosul de cozonac pufos și de fel de fel de prăjituri ne fac cu ochiul, am pregătit pentru dumneavoastră o listă de ingrediente naturale, numai bune de folosit în această perioadă, pentru prăjituri și cozonaci.
Cu toții ne dorim să putem savura preparatele și dulciurile care se găsesc pe masă în seara de Crăciun, însă gândul că ne pot afecta sănătatea sau că ne pot oferi kilograme în plus, de multe ori ne fac să renunțăm la ele. Acum, poți să prepari prăjiturile preferate, ale tale și ale întregii familii, cu ingrediente naturale, sănătoase și gustoase.


Făinuri speciale pentru prăjituri

Făină de arorut - este un produs vegan care nu conține gluten, 100% natural. Aceasta este ideală pentru budinci și creme, fiind sub forma unui amidon alb, fără gust și foarte ușor digerabil. Totodată, făina de arorut poate cu succes să înlocuiască făina de grâu, fiind ideală și pentru realizarea brioșelor, biscuiților sau al produselor de patiserie. (aproximativ 1 linguriță de făină de arorut = 1 lingură de făină de grâu).

De ce este sănătoasă?
- nu conține gluten, lectine, fitați, saponine și nici un fel de componente antinutritive;
- foarte bogată în vitamine și minerale;
- ajută digestia și sistemul intestinal și menține echilibrul de acizi și alcaline;
- este benefic pentru inimă ajutând la stabilizarea pulsului și a tensiunii, datorită conținutul ridicat de kaliu.



Făină de migdale - realizată din migdalele dulci decojite și tocate fin, făina de migdale poate îmbogăți alimentația fiecăruia. Este ideală pentru coacere, realizarea deserturilor, a cremelor sau pentru îngroșarea acestora sau chiar în amestec cu alte făinuri.
De ce este sănătoasă:
- constituie o sursă naturală de fibre și proteine;
- conține vitamina A, B, și E;
- are un conținut ridicat de minerale precum fier, magneziu, sulf, potasiu etc.
- prezintă un conținut moderat de acizi grași Omega-3.



Făină de in - obținută din semințele de in după ce se realizează extracția uleiului presat la rece, făina de in se poate utiliza ca ingredient alimentar pentru produsele de panificație și de cofetărie.
Caracterisitici:
- prezintă un conținut redus de grăsimi și carbohidrați;
- prezintă un conținut ridicat de proteine și fibre.



Făină de nucă de cocos - realizată din pulpa proaspătă de nucă de cocos uscată, degresată și măcinată fin, făina de nucă de cocos este benefică pentru persoanele care suferă de diabet sau, poate fi inclusă în dietele paleo. Prezintă o textură foarte asemănătoare cu cea a făinii de grâu și este ideală pentru prepararea produselor de patiserie.
De ce este sănătoasă?
- conține mai puțini carbohidrați solvabili decât alte făinuri;
- prezintă un conținut ridicat de fibre;
- este hipoalergenică;
- conține mai multe proteine decât făina de grâu.



Mix pentru prăjituri - realizat special pentru prepararea celor mai gustoase deserturi, mixul pentru prăjituri conține amidon de porumb, făină de orez, amidon de tapioca, zahăr, fibre vegetale. Totodată acest mix prezintă un amestec echilibrat, cu un conținut redus de grăsimi saturate și zahăr. Nu conține gluten, soia, lapte sau ou.



Făină de konjac - este un produs sănătos, fără gluten, fără gust și fără miros care poate să fie inclus în orice dietă. Datortiă vâscozității pe care o prezintă, făina de Konjac este un produs excelent pentru îngroșare, pentru îmbunătățirea texturii aluatului, pentru budinci sau pentru prepararea gelatinoaselor.
Datorită faptului că prezintă un conținut foarte scăzut de grăsimi și carbohidrați, făina de Konjac este potrivită pentru persoanele care vor să țină diete.



Mix pentru pâine albă și cozonac - mirosul de cozonac pufos trebuie să se resimtă în fiecare casă în perioada sărbatorilor. Acest mix realizat special pentru cozonacii gustoși este un produs fără gluten, lapte, ou sau soia. Mixul este realizat din făină de năut, hrișcă și mei, amidon de tapioca, cicoare prăjită, psyllium, stabilizatori și condimente.



Amestec de făină Paleo pentru prăjituri - realizată din făină de cocos, făină de tapioca, făină de konjac, îndulcitori precum eritrit și glicoloizi de stevie și agent de volum precum carbonat de sodiu, amestecul de făinuri Paleo pentru prăjituri poate să înlocuiască cu succes făina de grâu. Aceste amestec este lipsit de lapte și soia. 



Îndulcitori naturali pentru prăjituri

Desigur că atunci când auzim cuvântul prăjitură, creierul nostru o ia razna iar papilele gustative sunt pregătite să fie surprinse cu noi și noi arome. Însă, prăjitura nu este prăjitură dacă nu este dulce. Astfel, iată câteva ingrediente naturale care pot înlocui zahărul obișnuit și pot oferi acel dulce necesar pe care suntem obișnuiți să îl simțim atunci când savurăm o prăjitură.

Zahăr din mesteacăn finlandez - numit și xylitol, zahărul din mesteacăn finlandez este un produs natural, ideal pentru înlocuirea zahărului obișnuit. Este recomandat atât persoanelor bolnave de diabet cât și a celor care vor să țină cură de slăbire. Totodată, zahărul din mesteacăn finlandez s-a dovedit a fi benefic inclusiv pentru protecția dinților, în sănătatea oaselor și a pielii și în curățarea sistemului respirator.
Astfel, zahărul din mesteacăn finlandez este ideal pentru îndulcirea prăjiturilor, având cu 40% mai puține calorii.



Zahăr din trestie nerafinat - extras prin expunerea la aburi, zahărul din trestie nerafinat conține oligoelemente în starea lor naturală, vitamina B, minerale și melasa de trestie. Este ideal pentru îndulcirea prăjiturilor, pudingurilor.



Sirop de arțar - obținut prin fierberea sevei copacului de arțar, care este recoltată doar într-o anumită perioadă a anului, siropul de arțar este un excelent înlocuitor al zahărului, fiind ideal pentru îndulcirea prăjiturilor.
Caracteristici:
- conține antioxidanți și nutrienți valoroși, la fel ca și mierea;
- prezintă o putere mare de îndulcire cu un aport caloric mic;
- este o sursă excelentă de mangan și zinc.



Green sugar - produs 100% natural, cu 0 calorii și 0 indice glicemic, green sugar este ingredientul ideal pentru îndulcirea produselor de patiserie și a prajiturilor. Obținut doar din extractul din frunze de ștevie și eritritol, acest produs nu schimbă gustul preparatelor și rezistă la temperaturi ridicate.
Carcateristici:
- asigură necesarul zilnic de nutrienți antioxidanți și antiinflamatori;
- menține echilibrul glucozei în sânge;
- stimulează secreția de insulină;
- reglează mecanismul gastro intestinal;
- stimulează activitatea cerebrală;
- reglează tensiunea arterială;
- nu produce carii.



Acum că am trecut peste ingredientele principale, și anume făina și îndulcitorii naturali, lista noastră nu se oprește aici. Află din articolul următor care sunt ingredientele naturale pe care le putem folosi în prăjituri, atât ca și cremă cât și ca și ornament sau colorant natural.



Comentarii

Articole similare