Cu siguranță ați auzit o sumedenie de discuții legate de consumul fructelor deshidratate, cum că sunt sănătoase sau, din contră, că sunt nesănătoase, fiind comparate cu bomboanele. De cele mai multe ori, fructele uscate sunt o gustare mereu la îndemână, în special pentru persoanele care călătoresc mult și care nu au condiții de refrigerare, pentru persoanele care sunt mereu pe fugă și au o viață foarte activă, dar și pentru unele persoane care includ aceste fructe în dietele și programele pentru slăbit.
Ei bine, haideți să vedem ce sunt fructele uscate și cum ne influențează ele sănătatea
Fructele uscate sunt acele fructe care au trecut printr-un proces tehnologic de deshidratare, cu scopul de a se elimina aproape tot conținutul de umiditate, fără a distruge țesuturile și fără a devaloriza nutrienții existenți în fruct. În urma procesului de deshidratare, fructele vor avea un volum mai mic cu un nivel de concentrare a substanțelor mai mare iar culoarea, gustul și componenții nutritivi trebuie păstrați.
Astfel, odată trecute prin procesul tehnologic, fructele deshidratate rămân încărcate cu micronutrienți, fibre și antioxidanți, fiind într-adevăr o gustare foarte hrănitoare. Dezavantajul acestui proces tehnologic este că, prin deshidratare, fructele își pierd o serie de vitamine solubile în apă, precum vitamina B sau vitamina C.
Care sunt cele mai comune fructe uscate și ce beneficii aduc organismului
Stafide
Datorită nutrienților prezenți aici, consumul de stafide poate reduce riscul de apariție a anumitor boli de inimă sau a diabetului, prin scăderea colesterolului, reglarea tensiunii arteriale și reglarea nivelului de zahăr din sânge. Astfel, fibrele, potasiul, magneziul, zincul, fosforul și alți compuși vegetali prezenți aici au rolul de a promova sănătatea și de a oferi o stare de bine.
Prune uscate
Cunoscute ca fiind și laxative naturale datorită conținutul ridicat de fibre și de sorbitol, prunele deshidratate sunt bogate în fibre, potasiu, beta-caroten, vitamina K și nutrienți care contribuie la creșterea rezistenței organismului, eliminarea toxinelor și înlăturarea stării de oboseală. Acestea ajută totodată și la prevenirea bolilor cardiovasculare, a cancerului sau chiar a osteoporozei, datorită conținutului de bor.
Curmale uscate
Cu un conținut ridicat de antioxidanți, fibre, potasiu și fier, dar și cu un indice glicemic scăzut, dintre toate fructele uscate, curmalele reprezintă unele dintre cele mai bogate surse de antioxidanți, contribuind la reducerea daunelor oxidative din organism. Totodată, studiile au arătat faptul că prin consumul regulat de curmale în ultimele săptămâni de sarcină, se pot ameliora durerile provocate de travaliu.
Smochine uscate
Cunoscute și apreciate pentru efectele lor remineralizante și tonifiante, smochinele uscate sunt o sursă excelentă de magneziu, fibre, calciu, fier și acizi grași esențiali, precum Omega-3 și Omega-6. Acestea ajută organismul la stimularea digestiei, la eliminarea toxinelor, la încetinirea procesului de îmbătrânire și la menținerea tensiunii arteriale în limitele normale.
Caise uscate
Spre deosebire de caisele în stare proaspătă care pot afecta persoanele care suferă de afecțiuni ale ficatului sau ale stomacului prin tulburări digestive sau arsuri stomacale, caisele uscate se remarcă prin faptul că pot fi consumate inclusiv de către persoanele sensibile. Fiind bogate în minerale, aceste fructe uscate sunt ideale pentru combaterea anemiei, provocată de cele mai multe ori de lipsa fierului din organism. Totodată, consumul de caise uscate poate stimula digestia, prin conținutul substanțelor alcaline și ajută la reglarea ritmului cardiac datorită cantității ridicate de potasiu.
Cu toate că există o mulțime de beneficii pe care consumul de fructe uscate le aduce organismului, acestea prezintă și un minus, datorită conținutului ridicat de zahăr, respectiv al numărului mare de calorii. Fructele deshidratate tind să conțină cantități semnificative de zaharuri naturale deoarece, odată eliminată apă, zahărul se concentrează în fructul cu volumul deja scăzut. Așadar, consumul mare de fructoză poate avea efecte negative asupra sănătății, prin creșterea riscului de obezitate, a diabetului sau a bolilor de inimă. Cu toate acestea, fructele deshidratate sunt recomandate a se consuma zilnic, în cantități mici.
Pe partea opusă a acestor fructe, există fructele confiate, care, pe lângă conținutul ridicat de fructoză pe care deja îl conțin, prezintă și zahăr sau sirop adăugat, înainte de a fi uscate, pentru păstrarea culorii și creșterea valabilității. Așadar, consumul de fructe confiate se recomandă doar în cantități mici, și nu în mod regulat.
La fel ca și în cazul multor alte alimente, consumul fructelor uscate prezintă atât beneficii cât și dezavantaje. Acestea pot crește aportul de fibre și de nutrienți, oferind totodată organismului cantități mari de antioxidanți, dar, în același timp, fiind bogate în zahăr și calorii, pot dăuna organismului, dacă sunt consumate în exces. Astfel, se recomandă consumul fructelor uscate în cantități mici, împreună cu alte alimente hrănitoare precum ficat, somon, cartofi, usturoi, pește, afine, ou, ciocolată neagră.
În concluzie, fructele uscate nu sunt ideale a se consuma în exces, dar, cu siguranță reprezintă o gustare mult mai sănătoasă decât chipsurile sau alte alimente extrem de procesate, deoarece acestea constituie o sursă de energie și vitalitate pe tot parcursul anului.
Surse:
Comentarii