Cum ai grijă de sănătatea florei intestinale

Sănătatea florei intestinale joacă un rol crucial în menținerea unui sistem digestiv eficient, a unui sistem imunitar puternic și a unei stări generale de bine. Flora intestinală este compusă din miliarde de bacterii benefice care trăiesc în intestinul nostru iar menținerea echilibrului acestei flore este esențială pentru prevenirea diverselor probleme de sănătate.

Iată câțiva pași esențiali pentru a susține sănătatea florei intestinale:

Redu stresul - Stresul cronic poate afecta negativ flora intestinală. Practicile de gestionare a stresului, cum ar fi meditația, yoga și exercițiile de respirație, pot ajuta la menținerea unui microbiom sănătos.

Evită antibioticele în exces - Utilizarea excesivă a antibioticelor poate distruge bacteriile benefice din intestin. Folosește antibioticele doar atunci când este absolut necesar și conform recomandărilor medicului.

Hidratează-te adecvat - Apa joacă un rol important în menținerea sănătății digestive. Consumul suficient de apă ajută la digestia alimentelor și la eliminarea toxinelor din corp.

Fă exerciții fizice regulate - Exercițiile fizice regulate pot îmbunătăți diversitatea microbiomului intestinal. Activitățile fizice moderate, cum ar fi mersul pe jos, alergarea și înotul, sunt benefice pentru sănătatea generală și a intestinului.

Odihnește-te suficient - Somnul de calitate este esențial pentru regenerarea organismului și pentru menținerea unui microbiom sănătos. Asigură-te că dormi cel puțin 7-8 ore pe noapte.

Limitează consumul de alcool și alimente procesate - Consumul excesiv de alcool și alimente procesate poate dăuna florei intestinale. Alege alimente integrale și naturale pentru a sprijini sănătatea digestivă.

În cazul în care acest stil de viață sănătos nu este suficient, sănătatea florei intestinale poate fi susținută și cu ajutorul alimentelor și a produselor naturiste.

Alimente și suplimente pentru sănătatea florei intestinale

1. Probiotice și prebiotice

Probioticele sunt bacterii benefice care contribuie la echilibrul florei intestinale. Suplimentele probiotice, precum Probiotic Complex pot ajuta la reducerea simptomelor sindromului de colon iritabil, diareei și constipației. De asemenea, Probiotic Complex contribuie la refacerea florei normale afectată de antibiotice.

Alimente cu conținut mare de probiotice

⮞ chefir;
⮞ iaurt;
⮞ brânzeturi fermentate;
⮞ varză murată;
⮞ castraveți murați;
⮞ kimchi;
⮞ ceai Kombucha.
Pe de altă parte, prebioticele sunt fibre care hrănesc bacteriile bune din intestin. Un exemplu de prebiotic este inulina, o fibră care se găsește în multe plante și care reprezintă un prebiotic natural care oferă un excelent suport intestinal, ajută la refacerea florei intestinale, la îmbunătățirea digestiei și la normalizarea tranzitului intestinal.

Alimente cu conținut mare de prebiotice

⮞ banane;
⮞ fructe de pădure;
⮞ leguminoase;
⮞ sparanghel;
⮞ ovăz;
⮞ anghinare;
⮞ ceapă;
⮞ usturoi;
⮞ praz.

2. Fibre Alimentare

Fibrele alimentare sunt esențiale pentru o digestie sănătoasă. Ele ajută la menținerea unui tranzit intestinal regulat și pot preveni constipația. Există două tipuri principale de fibre: fibre solubile, care se dizolvă în apă și formează un gel, contribuind astfel la încetinirea digestiei și la absorbția mai bună a nutrienților. Fibrele insolubile, pe de altă parte, adaugă volum scaunului și ajută la accelerarea tranzitului intestinal.

Indiferent că sunt provenite din fructe, legume, nuci sau cereale integrale, fibrele hrănesc bacteriile benefice din intestin, care, în procesul de digestie a acestora, produc acizi grași. Acești acizi grași întăresc bariera intestinală, stimulează funcția imunitară și reduc inflamația. Prin menținerea unui nivel scăzut de inflamație, se poate diminua riscul de apariție a cancerului, promovând astfel un sistem digestiv și un organism mai sănătos.

Alimente bogate în fibre:

⮞ leguminoase: fasolea neagră, năut;
⮞ legume: broccoli, sparanghel, fasolea verde, dovlecel;
⮞ cereale integrale: ovăzul și quinoa;
⮞ nuci: migdalele, fisticul;
⮞ fructe: merele, piersici, fructe de pădure, fructe uscate.

Dacă considerați că nu consumați suficiente alimente bogate în fibre, suplimentele pot fi o soluție practică pentru a vă asigura aportul necesar. Un produs recomandat este Fibre 200 cps. Acest supliment oferă o sursă concentrată de fibre dietetice, care ajută la reglarea tranzitului intestinal și la menținerea unui microbiom intestinal sănătos. Fiecare capsulă conține Chlorella și tărâțe de grâu care susțin funcționarea corectă a sistemului digestiv, reduce aciditatea gastrică și oferă totodată o cantitate esențială de vitamine, minerale și antioxidanți naturali.

3. Alimente care stimulează colagenul

Colagenul este o proteină structurală esențială pentru sănătatea pielii, a articulațiilor și a intestinului. Acesta joacă un rol esențial în menținerea sănătății pereților intestinali și a microbiomului iar consumul de alimente bogate în colagen și nutrienți care stimulează sinteza colagenului poate avea numeroase beneficii pentru sănătate.

Pentru a sprijini producția naturală de colagen în organism, consumați alimente care susțin acest proces, precum:
⮞ citrice;
⮞ broccoli;
⮞ carne;
⮞ ouă;
⮞ nuci.

Integrarea acestor alimente în dieta zilnică poate ajuta la menținerea unui nivel optim de colagen, benefic atât pentru sănătatea intestinului, cât și pentru starea generală de bine. În plus, suplimentele cu colagen pot fi o opțiune utilă pentru cei care doresc să-și sprijine sănătatea intestinală și să-și îmbunătățească elasticitatea pielii și sănătatea articulațiilor.

Pe lângă acestea, vă recomandăm câteva suplimente alimentare special concepute pentru susținerea și sănătatea florei intestinale:

Parasites 12 Detox Forte

Parasites 12 Detox Forte de la Herbagetica este prietenul de nădejde pentru o cură de detoxifiere naturală și eficientă. Acest supliment conține o combinație puternică de 12 extracte din plante medicinale, toate alese pentru acțiunea lor vermifugă și antiparazitară. Formula sa unică nu doar că elimină paraziții intestinali, dar și reface flora intestinală, ajutând la eliminarea disconfortului cauzat de aceștia. Recomandat de două ori pe an, primăvara și toamna, acest produs este potrivit pentru întreaga familie, combătând eficient paraziții precum limbricii, oxiurii și giardia.

Super Enzime Digestive

Super Enzime Digestive de la Herbagetica este ideal pentru o digestie sănătoasă și eficientă. Acest supliment natural conține un amestec puternic de 10 enzime vegane digestive, 4 extracte fitoterapice și un prebiotic. Această combinație asigură digestia completă și corectă a alimentelor, reface confortul digestiv, menține o stare generală de bine și fortifică imunitatea. Fiecare capsulă sprijină digestia și contribuie la ameliorarea simptomelor de balonare, disconfort abdominal și indigestie și susține totodată procesele de detoxifiere ale organismului. Recomandat pentru persoanele care au dificultăți digestive sau care vor să-și îmbunătățească sănătatea sistemului digestiv, acest produs este o soluție practică și eficientă pentru un stomac fericit.

ColonHelp Detox Forte

ColonHelp Detox Forte de la Zenyth este un detoxifiant complex, conceput pentru a susține sănătatea hepatică și intestinală. Acest supliment natural conține un amestec bogat de fibre din semințe de in, psyllium și inulină, alături de plante detoxifiante precum armurariu, alga verde Chlorella, germeni de broccoli și orz verde. Formula sa ajută la eliminarea toxinelor, refacerea mucoasei intestinale, reglarea tranzitului intestinal și menținerea nivelurilor normale de colesterol și glicemie.

ColonHelp Detox Forte de la Zenyth se administrează în cure de detoxifiere și refacere a florei intestinale de 1-3 luni, o data sau de doua ori pe an.

Vă așteptăm pe Naturisti.ro unde veți găsi o gamă variată de produse care vă pot ajuta să vă mențineți sănătatea florei intestinale într-un mod natural și eficient.

Surse:

https://www.medicalnewstoday.com/

https://www.doc.ro/

https://www.healthline.com/

Comentarii