Întâlnită peste tot în jur, în zonele de deal, de munte sau de câmpie, păpădia este una dintre plantele care ne ocupau timpul atunci când eram copii și pe care o ignoram de multe ori, fiind deja considerată planta comună, regăsită peste tot.
Ei bine, oamenii de știință au acordat o mai mare atenție acestei plante și au descoperit de-a lungul timpului faptul că păpădia prezintă o mulțime de proprietăți terapeutice. Atât rădăcina cât și frunzele de păpădie conțin substanțe active, steroli, acizi fenolici și totodată sunt bogate în fructoză și inulină. Din acest motiv, păpădia a fost utilizată cu mulți ani în urmă, în medicină, cu scopul de a ajuta la digestie și a stimula pofta de mâncare. Rădăcina acestei plante a fost folosită în medicina tradițională chineză și americană pentru a trata diverse afecțiuni ale stomacului și ale ficatului.
Care sunt beneficiile consumului de păpădie?
- ajută la pierderea în greutate;
- ajută la ameliorarea bolilor de ficat și îmbunătățește funcțiile hepatice;
- are capacitatea de a curăța sistemul digestiv și sângele, de a elimina metalele grele din țesut dar și de a contribui la dizolvarea pietrelor la rinichi;
- ceaiul din frunze de păpădie reduce stresul;
- păpădia este o plantă extrem de nutritivă. De la rădăcină până la floare, conținutul nutrițional al acestei plante este distribuit în toate părțile ei. Aceasta conține vitaminele A, B, C, E și K, minerale precum fier, calciu, magneziu și potasiu, inulină și carbohidrați de care organismul are nevoie;
- conține antioxidanți puternici, benefici pentru protecție împotriva deteriorării celulare și al stresului oxidativ. Aceasta conține o cantitate ridicată de beta-caroten dar și de polifenoli, benefici pentru prevenirea îmbătrânirii;
- ajută la reducerea inflamației cauzate de diverse afecțiuni sau de leziuni, datorită polifenolilor;
- ajută la controlul glicemiei datorită acidului clorogenic pe care îl conține;
- poate reduce colesterolul, reducând astfel riscul de apariție a bolilor de inimă.
- întărește oasele datorită conținutului ridicat de calciu;
- menține pielea frumoasă datorită substanțelor antimicrobiene și antifungice care se găsesc în planta de păpădie. Protejează pielea și tratează iritațiile, ciupiturile de insecte sau chiar acneea.
Cum poți utiliza păpădia?
- Sub formă de tinctură de păpădie
Tinctura de păpădie este realizată din planta proaspătă, integrală și înflorită. Aceasta se recomandă pentru a susține buna funcționare a ficatului dar și pentru detoxifierea organismului prin stimularea diurezei.
- Sub formă de ceai de păpădie
Pe lângă faptul că savurarea unui ceai bun duce și la un moment de relaxare, ceaiul de păpădie este valoros deoarece este un ajutor pentru organism. Acesta este recomandat în caz de reumatism, de constipație, anemie, obezitate, diabet zaharat sau chiar și hepatită. Mai mult decât atât, ceaiul de păpădie stimulează activitatea vezicii biliare.
- Sub formă de pulbere de rădăcină de păpădie
Rădăcina de păpădie sub formă de pulbere contribuie la buna funcționare a ficatului și a stomacului. Totodată, aceasta susține detoxifierea organismului și este un real sprijin ai rinichilor. Este recomandată utilizarea pulberei de păpădie pentru persoanele care suferă de afecțiuni ale căilor urinare, de afecțiuni hepato-biliare sau afecțiuni alergice.
-
Sub formă de capsule
Un alt mod ușor de a consuma această plantă, este sub formă de capsule. La fel ca și în cazul produselor de mai sus, păpădia sub formă de capsule stimulează diureza, ajutând la eliminarea apei în exces, și susține digestia și tractul digestiv.
Nu în ultimul rând, păpădia se poate folosi și așa cum o găsiți în natură deoarece florile uscate de păpădie, blenduite și amestecate cu ulei de cocos pot să amelioreze durerile musculare, dacă se masează zona dureroasă cu acest preparat.
Totodată, păpădia tratează negii - dacă se ia o tulpină de păpădie și se rupe, aceasta va prezenta o sevă albă, lipicioasă, care aplicată pe negi va ajuta la estomparea acestora.
De asemenea, puteți foarte ușor să introduceți păpădia direct în bucătărie și în rețetele pe care le preparați. Iată câteva variante:
- Frunzele de păpădie se pot folosi ca unul dintre ingredientele din salată, din sos, risotto sau chiar pe pizza sau sandwich-uri.
- Florile de păpădie se pot folosi pe post de dressing pentru salate, dacă se prepară în prealabil flori de păpădie cu oțet. Pentru a vă putea bucura de gustul, aroma și beneficiile acestui amestec, tot ce trebuie să faceți este să spălați bine florile de păpădie, proaspete, să turnați peste ele oțet de mere și să le lăsați într-o sticlă timp de 4 săptămâni. După această perioadă, se strecoară oțetul și se folosește în rețetele preferate.
- Dacă doriți să vă preparați cafeaua de care vă bucurați în fiecare dimineață, tot ce trebuie să faceți este să spălați bine rădăcina de păpădie, să o lăsații la uscat, după care să o măcinați. Se va obține o pulbere asemănătoare cu cafeaua, nu doar la aspect ci și la aromă.
Voi ați consumat păpădia în vreun mod până acum?
Surse: