Emotiile si Gemoterapia

Printre multe alte descoperiri uimitoare facute de-a lungul timpului, un grup de cercetatori finlandezi au conturat o harta corporala a emotiilor umane. Fiecare emotie pe care o traim, fie ca este dragoste sau fericire, frica sau manie, este resimtita in mod direct, in anumite zone ale corpului.

Exista deci o legatura intre emotii (mai ales conflicte emotionale) si diferite organe, de aceste aspecte ocupandu-se medicina psihosomatica. Spre exemplu: sentimentul de neputinta, lipsa controlului, lipsa manifestarii creativitatii afecteaza tiroida; frica poate insoti afectarea plamanilor, dar mai ales a rinichilor si oaselor (”ti-a intrat frica in oase” sau de la frica simti ”raceala pe sira spinarii”); ura, gelozia, furia pot afecta ficatul si vezica biliara si pot declansa o criza biliara; supararea, durerea sufleteasca ”lovesc” direct in inima (”s-a imbolnavit de inima rea”) etc.

La ora actuala sunt recunoscute ca ”tulburari psihosomatice” numeroase afectiuni: cardiovasculare (unele cazuri de hipertensiune arteriala, aritmii cardiace), respiratorii (astm bronsic), gastrointestinale (ulcer, colon iritabil), endocrine (afectiuni tiroidine, diabetul zaharat), dermatologice (eczeme, dermatoze, psoriazis), diferite probleme alergice, tulburari alimentare (bulimia, anorexia nervoasa), obezitatea, cazuri de infertilitate etc.

Pentru a trata eficient bolile cu o componenta psihosomatica este foarte important sa tinem cont de … participarea emotiilor la declansarea si evolutia bolii si sa le tratam, sa le modulam, altfel spus sa le facem mai putin nocive.

Gandurile si emotiile negative sunt toxice/otravitoare nu numai pentru minte si suflet ci si pentru trup, deoarece altereaza fiziologia globala, influentand negativ functiile intregului organism (sistem nervos, endocrin, imunitar, digestiv etc). Functionarea improprie a diverselor aparate si sisteme conduce astfel la formarea de toxine endogene, la retinerea lor in corp si la perturbarea functionarii intregului organism.

Dar, atentie! O emotie negativa, un conflict emotional, NU este determinat direct de un eveniment, ci de modul in care persoana resimte la nivel psihic acest eveniment declansator. Perceptia persoanei este cea care asociaza unui eveniment (cearta, spaima, despartire etc) o anumita emotie; intensitatea si localizarea efectelor acesteia, depinde de intensitatea si tipul trairii interioare. Deci, indiferent ce boala avem, este important sa ne intrebam DE CE ne-am imbolnavit; pentru procesul de insanatosire este ideal de multe ori sa asociem terapiei alopate si alte terapii sau sa actionam de la debut cu acestea.

Omul este un complex: corp, intelect, emotii, suflet. Starea de sanatate este rezultatul unei adevarate arte a vieţii prin intermediul careia trupul, mintea si sufletul sunt menţinute intr-o stare de armonie, a fiecareia in parte, precum si a intregului format din ele.

Gemoterapia ne poate ajuta in modelarea emotiilor si in buna functionare a sistemului nervos. Cand suntem agitati, stresati, anxiosi putem apela la diferite extracte gemoterapice, astfel:

Extractul din muguri de Tei argintiu este principalul produs gemoterapic cu efect de calmare, relaxare, de combatere a anxietatii si stresului; ajuta in caz de tulburari de somn; nu prezinta toxicitate sau risc de acumulare, ca atare poate fi folosit in pediatrie, geriatrie, sarcina, sau in cazul organismelor debilitate; orice patologie aparuta pe fond de stres beneficiaza de asocierea acestui produs

Extractul din muguri de Smochin, pe langa efectul cunoscut la nivelul stomacului, are actiune reglatoare psiho-somatica; combate repercursiunile stresului, mai ales la nivel digestiv (ulcer/gastrita de stres, bulimie etc).

Extractul din mladite de Paducel intareste inima obosita, ajuta in hipertensiune arteriala si in manifestari psiho-somatice aparute in caz de anxietate, menopauza, boala Basedow: palpitatii, insomnie, acufene, vertij, hipertensiune arteriala.

Cand suntem obositi mental folosim tonice nervoase, iar din gemoterapie va recomand un complex, Polygemma 8 astenie psihofizica si memorie, ce contine seminte de Mesteacan, mladite de Rozmarin, muguri de Stejar si radacina de Ginseng siberian, fiind indicat in oboseala, suprasolicitare. Va creste rezistenta organismului in conditii de stres si revitalizeaza organismul atat fizic cat si psihic.

Sistemul nervos are nevoie si de protectie, in special in perioade obositoare din viata, cu suprasolicitare (un examen, un seviciu nou, un conflict emotional prelungit) sau datorita inaintarii in varsta – treptat creierul se deterioreaza si este util sa il protejam. Prin gemoterapie avem o serie de optiuni:

Extractul din muguri de Mar paduret este un produs cu actiune pe majoritatea sistemelor (indeosebi nervos si cardiovascular); are efect de tonifiere dar si de relaxare, optimizand functionarea unui organism obosit. Intervine si in tulburari ale apetitului (anorexie, bulimie, orthorexie), este util in detoxifierea generala si reechilibrarea organismului (se adauga la acestea si actiunea generala alcalinizanta). Se va administra doar dupa pubertate, datorita efectului de reglare hormonala la ambele sexe.

Extractul din muguri de Gingko biloba reduce fenomenele de degradare a functiilor intelectuale la varstnic si imbunatateste capacitatile cognitive la tineri; ajuta in caz de vertij, ischemie cerebrala, tulburari de circulatie periferica.

Extractul din muguri de Arin negru imbunatateste circulatia la nivel cerebral, deci ajuta in caz de sechele de hemoragie sau ischemie cerebrala (post AVC), involuţia cerebrala a varstnicului, oboseala mentala, scaderea memoriei, in dementa senila.

Extractele gemoterapice, prin fitocomplexul continut, realizeaza detoxifierea organismului, reechilibrarea functiilor compromise si regenerarea corpului prin intemediul celulelor stem vegetale. Aceste efecte sunt benefice la nivel fizic, dar induc o stare de bine si la nivel mental si emotional, rezultand armonizarea intregului organism si mentinerea starii de sanatate.

Pentru mai multe informatii puteti vizita site-urile gemoterapie.ro si plantextrakt.ro

Comentarii