Care sunt cele mai potrivite ceaiuri în caz de răceală și gripă
Atunci când răceala sau gripa dau târcoale, una dintre recomandările medicilor pentru ameliorarea simptomelor este cea de a te hidrata. Însă, încă din copilărie, știm că, în caz de răceală, hidratarea presupunea consumul a cât mai multe ceaiuri. Bineînțeles că bunicile noastre nu ne dădeau ceai călduț doar pentru a ne hidrata ci și pentru a ameliora simptomele și a scăpa de virușii răspunzători. Pe lângă faptul că un ceai călduț ameliorează durerea în gât, acesta calmează tusea, oferă energie și confort.
Acum, în zilele noastre, gama variată de ceaiuri poate să dea uneori bătăi de cap, neștiind care sunt cele mai potrivite în caz de răceală și gripă. În cele care urmează, vom prezenta care sunt plantele, respectiv ceaiurile cele mai benefice în caz de răceală și gripă.
Ceaiul de mentă
Cu un gust deosebit de plăcut și ușor mentolat, ceaiul de mentă ajută în caz de tuse și de durere în gât. De asemenea, acesta este benefic și pentru eliberarea căilor respiratorii, pentru ameliorarea durerii corporale sau pentru a scădea inflamația.
Ceaiul de mușețel
Cu proprietăți antiinflamatoare dovedite, ceaiul de mușețel este recomandat în caz de răceală și gripă deoarece este și un bun remediu pentru un somn profund și odihnitor. Știm cu toții că un organism se reface mai bine cu cât se odihnește mai mult. De asemenea, ceaiul de mușețel este folosit încă din antichitate pentru a reduce simptomele răcelii și a inflamației dar și pentru a întări sistemul imunitar.
Ceaiul de echinacea
În cultura indienilor din ţinuturile Americii de Nord, ceaiul de echinacea are o tradiţie îndelungată, fiind un ingredient important pentru menţinerea sănătăţii în timpul iernii. Apreciat atât ca prevenție cât și ca ameliorare a simptomelor, ceaiul de echinacea poate scădea riscul de răceală cu până la 58%. Datorită proprietăților antiinflamatoare, ajută sistemul imunitar prin scurtarea perioadei de răceală sau de gripă.
Ceaiul de ghimbir
Extrem de benefic în special pentru ameliorarea durerilor în gât, datorită proprietăților sale antiinflamatoare, ceaiul de ghimbir ajută și la curățarea sinusurile și pentru a ușura respirația. Nu degeaba, ghimbirul și-a câștigat cu ușurință numele de ”aliatul organismului pentru orice vârstă”.
Ceaiul de soc
Cu proprietăți antioxidante excelente, ceaiul de soc s-a dovedit a fii un real ajutor atunci când vine vorba de întărirea sistemului imunitar. De asemenea, atât siropul de soc cât și extractele din fructele de soc sunt benefice pentru a scurta perioada de gripă sau de răceală.
Ceaiul verde
Pe lângă numeroasele beneficii pe care le are pentru sănătate, ceaiul verde și-a dovedit ajutorul și în caz de răceală și gripă. Cu proprietăți antioxidante remarcabile, ceaiul verde ajută la eliminarea radicalilor liberi și a bacteriilor dăunătoare, reducând totodată atât congestia cât și tusea. Ceaiul verde ajută organismul să-și recapete forțele după ce a trecut printr-o răceală.
Ceaiul de urzică
Chiar dacă acum este utilizat mai puțin decât era utilizat înainte, proprietățile acestuia nu au dispărut odată cu timpul. Deoarece plantele de urzică sunt extrem de bogate în vitamina A și caroten, ceaiul acestora ajută la întărirea sistemului imunitar.
Pe lângă aceste ceaiuri, consumul de miere și de lămâie (chiar și adăugate în ceai) te va ajuta să treci mai ușor peste răceală și gripă.
Lămâia - cunoscută ca fiind una dintre cele mai bune remedii atunci când vorbim despre gripă sau răceală, ameliorează rapid simptomele neplăcute. Conținutul ridicat de Vitamina C are rolul de a întări sistemul imunitar și de a ajuta organismul să lupte mai ușor cu boala.
Mierea - recomandată tuturor persoanelor, indiferent de vârstă, mierea ajută la eliminarea durerilor în gât, la ameliorarea tusei și la întărirea imunității. Consumată fie ca atare, fie împreună cu lămâie, cătină sau scorțișoară, își va dovedi beneficiile încă din primele zile.
Și nu în ultimul rând, ceapa și usturoiul sunt miraculoase atunci când vorbim despre gripă sau răceală. Fiind remedii naturiste extrem de puternice, conțin peste 20 de substanțe antivirale și antibacteriene, numai bune de a proteja organismul și de a-l întări.
Surse:
Comentarii