După o iarnă lungă și grea, cu multe zile de stat în casă, organismul nostru are nevoie de un restart, pentru a-și recăpăta energia și starea de bine. Știm cu toții că primăvara, natura revine la viață, oferindu-ne din nou ajutoare naturiste, prin care să ne energizăm organismul, astfel încât să ne putem bucura de razele soarelui și de parfumul florilor, în fiecare zi.
Astfel, Ginsengul, utilizat de mii de ani în medicina orientală, lăptișorul de matcă, numit și medicamentul stupului, și spirulina, cunoscută ca alga miraculoasă, sunt 3 elemente naturiste, energizante, numai bune pentru organism în această perioadă. Iată cum, fiecare dintre acestea, pot să ne ajute și să ne ofere energia de care avem nevoie.
1. Ginsengul
Originar din China dar cultivat și în Canada, Coreea sau diverse regiuni ale Asiei, este o rădăcină des utilizată în tratamentele chinezești, fiind folosit în special ca tonic general. Organizația Mondială a Sănătății a stabilit că datorită ginsenozidelor și ale saponinelor triterpenice care se regăsesc în cantitate mare în ginseng, acesta poate îmbunătăți atât capacitatea intelectuală, atunci când vine vorba de oboseală, tulburări de concentrare, epuizare cât și capacitatea fizică. Totodată, ginsengul este extrem de benefic atunci când vine vorba despre întărirea sistemului imunitar, dar și pentru tratarea indigestiei, a febrei sau a infertilității.
Până în momentul de față există 11 specii de ginseng, toate fiind folosite pentru tratarea diferitelor afecțiuni.
Cele mai importante beneficii pe care le aduce organismului, sunt:
- are efect energizant, revigorant și ajută la creșterea capacității de autoapărare a organismului;
- protejează împotriva stresului oxidativ;
- contribuie în mod indirect la creșterea poftei de viață, a libidoului și la desfășurarea normală a activității sexuale;
- susține memoria și funcțiile cognitive;
- crește capacitatea de efort fizic și intelectual;
- întârzie procesele de îmbătrânire.
Cum se administrează?
De cele mai multe ori, ginsengul se consumă diluat în miere, însă, pentru o acțiune mai intensă, se poate administra extract de ginseng sub formă de pulbere.
Este foarte important de reținut faptul că ginsengul nu este recomandat în cazul femeilor însărcinate sau care alăptează și nici copiilor sub 18 ani. De asemenea, ginsengul trebuie evitat și de către femeile care sunt predispuse la cancer la sân sau de către persoanele care suferă de hipertensiune arterială.
2. Lăptișorul de matcă
Secretat de glandele cefalice ale albinelor lucrătoare, lăptișorul de matcă se prezintă ușor gelatinos și de culoare albicioasă, cu gust acrișor și miros caracteristic, și este totodată un super supliment pentru om. Fiind bogat în vitamine, proteine, aminoacizi, oligoelemente și antioxidanți, acesta prezintă o sumedenie de beneficii și efecte tonice pentru organism. Acționează asupra formei fizice dar totodată este și un bun remediu pentru psihic. Lăptișorul de matcă este singura sursă naturală care prezintă doi nutrienți esențiali pentru organism și anume acid 10-HDA și acetilcolină, care oferă efecte antibacteriene, antifungice și antivirale organismului, contribuind astfel la buna funcționare a sistemului imunitar.
Cele mai importante beneficii pe care le aduce organismului, sunt:
- contribuie la buna funcționare a sistemului imunitar;
- vitalizant, imunomodulator;
- are efect antioxidant și întârzie procesul de îmbătrânire;
- este un bun tonic al organismului în perioadele de oboseală fizică și psihică sau în cazul unor tulburări de memorie;
- menține valorile normale ale tensiunii arteriale și ale colesterolului.
Cum se administrează?
Administrarea lăptișorului de matcă se poate face printr-o cură de una sau două luni, prin care se consumă între 500 mg și 1 gram pe zi. Pentru a-și păstra toate calitățile, lăptișorul de matcă trebuie să fie consumat în stare proaspătă. Foarte important, lăptișorul de matcă nu se administrează de către femeile însărcinate, de către persoanele care prezintă sensibilitate și alergie la produsele apicole sau de către copiii mai mici de 3 ani.
3. Spirulina
Microalgă de apă caldă și dulce, cu o concentrație ridicată de minerale, proteine, acizi esențiali, fier, vitamine și clorofilă, spirulina este recomandată pentru refacerea într-un timp scurt ale rezervelor de minerale, în caz de oboseală. Datorită proprietăților pe care această algă le conține, spirulina a ajuns în topul suplimentelor atunci când este vorba despre vitalizarea și remineralizarea organismului.
Cele mai importante beneficii pe care le aduce organismului, sunt:
- reglează și echilibrează principalele funcții metabolice și imunologice ale organismului;
- normalizează schimburile de substanțe la nivelul celular și restabilește legăturile intercelulare;
- stimulează producția de corticosteroizi, insulină, hormoni tiroidieni, adrenalină și noradrenalină;
- asigură aportul de nutrienți și substanțe bioactive, necesare suplimentării regimului dietetic în hepatită cronică sau ciroză hepatică;
- îmbunătățește performanța sportivilor;
- compensează carențele de calciu și magneziu;
- combate procesul de îmbătrânire precoce.
Cum se administrează?
Spirulina se poate găsi în două forme, de comprimate sau de pulbere. Față de ginseng, unde pulberea este mai practică, la spirulină putem spune că este mai apreciat consumul de comprimate deoarece, având un gust proeminent de algă, nu este apreciat de către toată lumea. Se recomandă a se consuma minim 1 gram de spirulină pe zi, în mod progresiv.
Foarte important de reținut este faptul că înainte de a se consuma, este recomandat pentru femeile însărcinate, care alăptează sau care suferă de insuficiență renală, să ceară sfatul medicului.
Voi cum vă pregătiți organismul pentru a-l ajuta să iasă din modul de „hibernare” și pentru a se putea bucura de frumusețile naturii?
Surse:
Comentarii