Zilele însorite și temperaturile ridicate care ne întâmpină în fiecare zi, ne invită să visăm cu ochii deschiși la vacanță. Planurile de concediu încep să se contureze și așteptăm cu drag zilele în care stăm întinși sub soare, la malul marii, cu o carte bună în mână. În această perioadă de relaxare, este bine să ne dedicăm cât mai mult timp nouă, să avem grijă atât de sufletul cât și de corpul nostru. De aceea, în special vara, este indicat să folosim protecție solară.
De ce trebuie să ne protejăm?
O explicație foarte simplă ar fi că soarele emite radiații UV care intră în contact cu pielea noastră. Odată ajunse aici, ele stimulează crearea de melanină (substanță naturală regăsită în corp, responsabilă pentru culoarea pielii, ochilor, părului, etc.) ca un răspuns natural de apărare. Pielea se închide la culoare și așa apare bronzul. Doar că povestea nu se încheie aici deoarece expunerea repetată și pe timp îndelungat la soare poate duce la: arsuri solare, leziuni ale pielii, îmbătrânire precoce, leziuni precanceroase și multe altele.
Care este soluția?
Ei bine, nu putem evita la nesfârșit soarele și nici nu este de dorit acest lucru întrucât bunăstarea fizică și psihică a omului este strâns legată de acesta. Mai mult, lumina favorizează producerea de vitamina D3, reglează ciclul biologic al organismului, stimulează starea de bine, etc.
Așadar, și în cazul expunerii la plajă, există câteva reguli bune de urmat:
- Expunerea la soare trebuie făcută treptat, pe parcursul zilelor de concediu pentru a evita arsurile solare;
- Orele în care soarele este puternic trebuie evitate, mai exact, între orele 11:00 - 16:00 nu este bine să stăm la plajă;
- Pe timpul zilei este indicat să ne protejăm atât capul cât și ochii. Trebuie să purtăm deci ochelari de soare și șapcă/pălărie după caz;
- Întotdeauna, atunci când stăm la plajă este bine să folosim creme cu protecție solară adecvată, pe care să o reaplicăm de cate ori este nevoie;
- Nu trebuie să uităm de hidratare deoarece, datorită căldurii, pielea se arde și se usucă mult mai repede decât în mod obișnuit.
Cum alegem protecția solară potrivită?
În general, cel mai cunoscut termen pentru a măsura gradul de protecție este SPF, abreviere din engleză care se referă la Sun Protection Factor (Factorul de Protecție Solară). Acest termen este prezent pe toate cremele, spray-urile, loțiunile de plajă, etc. și poate avea o valoare cuprinsă între 2 și peste 70.
Cele mai comune produse comercializare au adesea valori SPF cuprinse între 15 și 50, nivelul de protecție crescând odată cu valoarea înscrisă pe ambalaj. Așadar un produs cu SPF 15 va filtra aproximativ 93% raze UV, un produs cu SPF 30 va filtra aproximativ 97% din raze iar un produs cu SPF 50 va avea o eficacitate de 98%.
Cel mai bine, atunci când ne expunem la soare, este să ținem cont de culoarea pielii și timpul petrecut la plajă. Astfel, o persoană cu tenul deschis va avea nevoie de o protecție mai sporită dată de SPF 50, în timp ce o persoană cu pielea mai închisă poate folosi un SPF de 30.
Cum se aplică protecția solară?
De regulă, pentru a-i permite să intre în piele și să acționeze, protecția solară se aplică cu 15 - 30 de minute înainte de expunerea la soare. O cantitate de 30 - 35 ml ar trebuie a fie suficientă pentru o aplicare pe tot corpul. În acest proces nu trebuie uitată pielea feței, întrucât și ea este sensibilă și se poate arde foarte ușor. De asemenea, produsul trebuie reaplicat în medie o dată la două - patru ore, în funcție de specificațiile de pe ambalaj și în funcție de nevoie.
Pentru a alege cele mai potrivite tipuri de produse cu protecție solară, vă invităm să accesați acest link, unde veți găsi o gamă variată de produse, potrivite pentru toata familia.
Surse:
Comentarii