Dacă cineva v-ar cere să descrieți ce miros sau ce gust au sărbătorile de iarnă, ce ați spune? Miros de brad, miros de turtă dulce, miros de sarmale, miros de friptură sau miros de cozonac proaspăt scos din cuptor? Ei bine, nu există un răspuns corect la această întrebare, deoarece fiecare dintre noi avem propriile simțuri unice și, pentru fiecare, sărbătorile sunt reprezentate de mirosuri diferite. Însă, ceea ce este corect și general valabil este faptul că atât mirosurile cât și gusturile pe care le simțim în această perioadă a anului, ne infuzează profund amintiri încă din copilărie, deoarecearomele pe care le simțim conțin de cele mai multe ori o parte din magia unică a sărbătorilor pe care le petreceam cândva la gura sobei, împreună cu bunicii și cu întreaga familie.
De cele mai multe ori, acele mirosuri și arome sunt redate de condimente și produse specifice, care au ieșit în evidență tocmai din aceste considerente. Haideți să vedem care sunt acestea și care sunt beneficiile produselor care emană cele mai comune mirosuri și arome culinare pe care le asociem cu sărbătorile de iarnă:
1. Scorțișoara
Cu toții suntem de acord cu faptul că sărbătorile nu ar fi complete fără scorțișoară. Acest condiment maro, puternic aromat, poate fi folosit fie sub formă de baton fie sub formă măcinată. Indiferent de varianta utilizată, scorțișoara prezintă o mulțime de beneficii pentru sănătate, motiv pentru care a fost utilizată de peste 4000 de ani în medicina tradițională. Aceasta ajută la protejarea vaselor de sânge, la prevenirea bolilor cardiovasculare, echilibrează nivelul glucozei din sânge, previne apariția afecțiunii Alzheimer, reduce stresul, calmează migrenele, scade inflamația și oferă un plus de energie. În ceea ce privește mirosul scorțișoarei, s-a dovedit faptul că acesta este condimentul cel mai des asociat cu Crăciunul.
2. Busuiocul
Unul dintre cele mai versatile condimente, busuiocul, se poate folosi atât în stare proaspătă cât și uscată. Oferă o aromă și un miros deosebit fripturilor, salatelor și peștelui, iar mirosul pe care îl emană în încăpere este cu siguranță unul dintre mirosurile care ne duc cu gândul la sărbătorile de iarnă. Totodată, consumul de busuioc reprezintă o sursă excelentă de vitamine și minerale, având proprietăți antioxidante, antimicrobiene și antiinflamatorii. Busuiocul ajută la combaterea stresului, la reducerea nivelului de zahăr și de grăsimi din sânge și previne îmbătrânirea.
3. Rozmarin
Având un miros asemănător pinului, rozmarinul este des utilizat pentru a aduce un plus de savoare preparatelor culinare, în special cărnii de porc. Fiind folosit de-a lungul timpului atât în aromaterapie cât și în medicină sau în domeniul culinar, rozmarinul s-a dovedit a fi extrem de benefic pentru sănătate, în special datorită faptului că este o sursă excelentă de Vitamina B6, calciu și fier. Acesta susține sistemul imunitar, protejează organismul împotriva stresului oxidativ, îmbunătățește circulația sângelui, îmbunătățește calitatea somnului, iar aroma acestuia ajută la îmbunătățirea capacității de concentrare și a funcțiilor cognitive.
4. Vanilie
Se spune că există ceva la vanilie care provoacă un sentiment de căldură și de confort, exact ceea ce caută fiecare dintre noi în perioada Crăciunului. Cu o aromă culinară comună, vanilia se foloseste pe tot parcursul anului, însă, este una dintre cele mai populare arome ale sărbătorilor. În ceea ce privește aportul de beneficii pe care îl aduce organismului nostru, nici vanilia nu rămâne mai prejos. Aceasta prezintă proprietăți antimicrobiene, antioxidante și antiseptice, fiind benefică pentru reducerea anxietății, pentru încetinirea apariției semnelor de îmbătrânire cât și pentru lupta împotriva tulburărilor depresive cronice.
5. Ghimbir
Un condiment care iese în evidență dintr-o mare de arome de sărbători, ghimbirul este unul dintre cele mai tradiționale condimente de sărbători. Cu un parfum exotic și o aromă unică, este folosit în general în prăjituri, adăugat în vin fiert sau mai ales în cunoscuta turtă dulce. În ceea ce privește beneficiile pe care acesta la aduce asupra organismului nostru, se poate menționa faptul că susține activitatea aparatului digestiv, scade riscul de infecții, ajută la prevenirea sau la tratarea crizelor de astm, reduce senzația de greață, reduce durerile musculare și a crampelor menstruale.
6. Portocala și coaja de portocală
Atât fructul în sine cât și coaja de portocală, au arome reprezentative perioadei de sărbători. Mirosul unic și aroma de neconfundat face ca acest fruct să fie printre mirosurile preferate ale oamenilor. Consumată ca atare ca fruct, sau coaja răzălită adăugată în prăjituri, fursecuri sau în glazura și ornamentele pentru prăjituri, portocalele nu dau greș niciodată. De asemenea, portocalele sunt printre cele mai valoroase atunci când vorbim despre Vitamina C. În ceea ce privește beneficiile pentru sănătate, portocalele încurajează secreția de hemoglobină, previn cancerul, întârzie îmbătrânirea, ajută la menținerea nivelului de glucoză din sânge în limite normale, susțin sistemul imunitar și ajută în lupta cu radicalii liberi.
7. Cuișoarele
Consumate și utilizate în amestec cu scorțișoară, în cantități moderate, cuișoarele sunt potrivite pentru aproape orice preparat, de la fripturi la legume sau chiar la prăjituri. Acestea sunt nelipsite din prăjiturile cu mere și din celebra turtă dulce. Totodată, consumul de cuișoare oferă protecție ficatului, ajută la reglarea glicemiei, previne constipația, stimulează circulația sângelui și îmbunătățește sănătatea orală.
Iată cele 7 produse care te fac, prin mirosul lor, să te bucuri și mai mult de magia sărbătorilor și, totodată, să te bucuri de preparatele culinare care sunt pe masa de Crăciun.
Vouă ce arome vă amintesc de sărbătorile de iarnă?
Surse:
Comentarii